cosmos
ΤΟ ΜΑΓΚΑΖΙΝΟ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

Ειδήσεις, νέα για Θεσσαλικά Σχόλια

Είθε να ζήσεις σε ενδιαφέροντες καιρούς : παλιά αγγλική ρήση

Του Γιάννη Κολλάτου

Είθε να ζήσεις σε ενδιαφέροντες καιρούς : παλιά αγγλική ρήση
04.01.2021 | 18:44
eway pass - Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου
Ζαγορίν
Bruno Coffe
ΚΤΕΛ Μαγνησίας E-Ticket
ΕΠΙΛΕΚΤΟΣ ΚΛΩΣΤΟΫΦΑΝΤΟΥΡΓΙΑ ΑΕΒΕ - STIAFILCO
ΘΕΣΣΑΛΙΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ

 Υπάρχει μία θεωρία στην αστροφυσική, η θεωρία «Μ» σύμφωνα με τη οποία αν βρεθείς έξω από τα όρια του σύμπαντος δεν υπάρχει χρόνος και αυτό που εμείς αντιλαμβανόμαστε ως σφαίρα στο γνωστό μας σύμπαν , είναι ένας επίπεδος κύκλος. Αυτός ο αέναος κύκλος της ζωής από τότε που ο άνθρωπος άρχισε να μετρά με συμβατικό τρόπο το χρόνο, έχει και ρωγμές και αναποδιές, αλλά πάντα όπως έλεγε στο «όσα παίρνει ο άνεμος» η Σκάρλετ ο Χάρα «αύριο ξημερώνει μία καινούρια όμορφη μέρα»…
Σε μία ρωγμή του χρόνου, μία ανωμαλία στο χωροχρόνο, θα αντιληφθούμε πως όσα εφιαλτικά ζήσαμε μέσα στο 2020, μπορούμε να τα αφήσουμε πίσω, να τα θεωρήσουμε ως μία ανωμαλία στο χωροχρονικό συνεχές (κάτι όπως οι «μαύρες τρύπες») και να αρχίσουμε τις ζωές από ένα νέο ξεκίνημα.


Άλλωστε ο χρόνος είναι σχετικός και αυτό το κατανοούμε όταν περνά τόσο γρήγορα στις όμορφες πτυχές της ζωής μας και τόσο αργά και βασανιστικά στις άσχημες, όπως συνέβη στα δύο δίμηνα μέσα στο 2020, με το lockdown και τα περιοριστικά μέτρα, όταν ειδικά στο δεύτερο κύμα έφταναν συνεχείς δυσάρεστες ειδήσεις με την τραγικότητα της απώλειας ζωών πλέον και γνωστών, δικών μας ανθρώπων. Για κάποιους λοιπόν συνανθρώπους μας ο χρόνος σταμάτησε στις γκρίζες αίθουσες κάποιας εντατικής. Ο χρόνος ο τόσο υπερεκτιμημένος, αλλά και τόσο πολύτιμος, που θέλουμε να σταματήσει όταν γερνάμε, ή να τρέχει γρήγορα όταν είμαστε παιδιά…
Κάτι η πανδημία, κάτι οι φυσικές καταστροφές, όπως ο «Ιανός», κάτι τα μηνύματα που μας έρχονται με βίαιο τρόπο στην περιοχή μας από την κλιματική αλλαγή, ή οι συνεχείς προκλήσεις από τη γειτονική Τουρκία, μας αφήνουν μία πικρή γεύση από τη χρονιά που έφυγε.


Έχοντας αρκετό χρόνο στις γιορτές ωστόσο, λόγω του lockdown, βρήκαμε την ευκαιρία να ασχοληθούμε με αγαπημένα πρόσωπα , περισσότερο από ότι πριν που τρέχαμε ασταμάτητα, χωρίς πυξίδα, διαβάσαμε , στοχαστήκαμε, «γεμίσαμε τις μπαταρίες» (κάποιοι και με μερικά παραπανίσια κιλά, αν δεν βρήκαμε το κουράγιο για άθληση), θυμώσαμε με συμπεριφορές από την πολιτική μας ελίτ, που δεν δείχνει να συμβαδίζει με το σφυγμό της κοινωνίας, παρά παραμένει σε μία «φούσκα ευδαιμονίας» και ευγονικής, με τελευταίο κακό παράδειγμα αυτό με τα εμβόλια.


Ζούμε σε ένα τόπο όμορφο , εύφορο κι ευλογημένο. Το περιβόλι της Ευρώπης. Αυτό από μόνο του μας κράτησε σε όλη τη δύσκολη προηγούμενη δεκαετία που λόγω των μνημονίων ανέτρεψε οικογενειακούς προϋπολογισμούς, διέλυσε επιχειρήσεις, συνέτριψε όνειρα και ελπίδας νέων ανθρώπων, επιστημόνων που πήραν το δρόμο της ξενιτειάς για να ανακτήσουν την αξιοπρέπεια τους. Στην αυγή της νέας χρονιάς που ξεπροβάλλει μόνο ελπίδες μπορούν να συσσωρευτούν για να πάρουμε πίσω τις ζωές μας, αρκεί να προσέξουμε να κάνουμε λίγη ακόμη υπομονή και με το εμβόλιο να ξαναβρούμε την κανονικότητά μας ως κοινωνία.
Όταν με το καλό επιστρέψουμε στην κανονικότητα θα πρέπει να ιεραρχήσουμε τις προτεραιότητες μας, να διεκδικήσουμε λύσεις για τα προβλήματα που σωρεύτηκαν στην τοπική οικονομία. Έχουμε μπροστά μας να διαβούμε δρόμο ανηφορικό. Όταν άλλες τοπικές οικονομίες θα ανακάμπτουν για τη Θεσσαλία θα είναι διπλή η προσπάθεια, καθώς υπάρχουν ακόμη διαλυμένες επιχειρήσεις από τη θεομηνία «Ιανός» σε Αλμυρό, Φάρσαλα και Καρδίτσα, άνεργοι από τον ιδιωτικό τομέα, άνθρωποι που είδαν περιουσίες να χάνονται στα λασπόνερα, αγρότες και κτηνοτρόφοι που παλεύουν να στήσουν ξανά καλλιέργειες και εκτροφές ζώων, βιοτεχνίες που προσπαθούν να ορθοποδήσουν, εμπορικά και επιχειρήσεις που ισορροπούν σε τεντωμένο σχοινί , λόγω του διπλού οικονομικού πλήγματος μέσα στο 2020…


Μπορούμε να τα καταφέρουμε; Ασφαλώς ναι, γιατί και φιλότιμο έχουμε και φιλοπρόοδο ανθρώπινο δυναμικό και δεκτικοί στις αναποδιές της ζωής είμαστε..
«May you live in interesting times»(Μτφρ εύχομαι να ζήσεις σε ενδιαφέροντες καιρούς : Με την αγγλικής προέλευσης αυτή φράση που εδώ και καιρό έχει λανθασμένα παρατεθεί ως αρχαία κινεζική κατάρα που επικαλείται περιόδους αβεβαιότητας, κρίσης και αναταραχής, κλείνουμε το σημείωμά μας.
Έχοντας κατά νου ότι έργα που αντικατοπτρίζουν την ταραχώδη εποχή που ζούμε είναι αυτά τα θαυμαστά που έκαναν Καρδιτσιώτες και Φαρσαλινοί στήνοντας εξαρχής την καταστρεμμένη από την πλημμύρα αγορά τους και διώχνοντας πέρα από το χρόνο τις σκιές του πρόσφατου μαύρου παρελθόντος, με την ελπίδα ότι ξημερώνει μία νέα ενδιαφέρουσα χρονιά έργων και προόδου για τον τόπο. Άλλωστε τον πάτο τον είδαμε στο 2020 και είχε το θολό χρώμα της λάσπης και του χώματος.
Πλέον τα καλύτερα έρχονται….
Καλή χρονιά!Αν το άρθρο μας σας άρεσε, πατήστε

Παρακαλούμε, κάντε
Europa Security

Άλλες ειδήσεις για Θεσσαλικά Σχόλια

Δημοφιλή Βίντεο

Γίνε μέλος στη σελίδα μας στο facebook Ακολούθησε μας στο Twitter
Κοσμηματοπωλείο Πλίτση
Animus Benefits
Φρέσκο γάλα επιλεγμένο Όλυμπος
ΙΚΤΕΟ Ζερβός
Φαίδων Αρτοποιήματα
Νέος Αγών
ΡΑΔΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑ 96FM
thesnea.gr
  ^