cosmos
ΤΟ ΜΑΓΚΑΖΙΝΟ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

Ειδήσεις, νέα για Ελλάδα

«Δεν προετοίμασαν το ΕΣΥ, ούτε καν με μέτρα δίχως κόστος» καταγγέλλει γιατρός της πρώτης γραμμής

Η Παθολόγος - Κλινική Ανοσολόγος, Βάνα Τζαβάρα

«Δεν προετοίμασαν το ΕΣΥ, ούτε καν με μέτρα δίχως κόστος» καταγγέλλει γιατρός της πρώτης γραμμής
01.12.2020 | 18:54
eway pass - Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου
Ζαγορίν
Πανεπιστήμιο Frederick
ΚΤΕΛ Μαγνησίας E-Ticket
ΕΠΙΛΕΚΤΟΣ ΚΛΩΣΤΟΫΦΑΝΤΟΥΡΓΙΑ ΑΕΒΕ - STIAFILCO
ΘΕΣΣΑΛΙΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ


Η Παθολόγος - Κλινική Ανοσολόγος, Βάνα Τζαβάρα μιλάει στο iEidiseis.gr για την στάση της κυβέρνησης σχετικά με την μη ενίσχυση του ΕΣΥ.

Την προσωπική μαρτυρία της για την «εμμονική» στάση της κυβέρνησης στη μη ενίσχυση του ΕΣΥ όλους τους μήνες που προηγήθηκαν του δεύτερου κύματος καταθέτει στο iEidiseis.gr η Παθολόγος - Κλινική Ανοσολόγος, Βάνα Τζαβάρα, η οποία δίνει τη μάχη στο μέτωπο κατά της πανδημίας ως Διευθύντρια της Α΄ Παθολογικής Κλινικής στο νοσοκομείο Κοργιαλένειο- Μπενάκειο Ερυθρός Σταυρός.

«Δεν έγιναν ούτε πράγματα τα οποία δεν είχαν κόστος» ξεκαθάρισε η κυρία Τζαβάρα η οποία έκλεψε λίγα λεπτά από τον πολύτιμο χρόνο της για να εξηγήσει στο iEidiseis τι δεν έγινε μέχρι τώρα αλλά και τι πρέπει να γίνει έστω και «στο παραπέντε» για την προστασία της δημόσιας υγείας. «Υπάρχει εμμονή στη μη ενίσχυση του ΕΣΥ. Δεν ήταν θέμα χρημάτων» επισήμανε και έφερε ως παράδειγμα ότι «κανείς δεν σκέφτηκε» όλους αυτούς τους μήνες να εκπαιδεύσει γιατρούς και νοσηλευτές και να εξοπλίσει τα νοσοκομεία με υλικά τα οποία δεν έχουν κόστος. «Είχαμε όλο το καλοκαίρι για να οργανωθούν σεμινάρια και να αξιοποιηθεί η εμπειρία ειδικών από το εξωτερικό αλλά και την Ελλάδα που χειρίστηκαν το πρώτο κύμα» εξήγησε η κυρία Τζαβάρα. Προς επίρρωση του ισχυρισμού της αναφέρθηκε, μάλιστα, σε πρόσφατες μελέτες που καταγράφουν σοβαρές επιπλοκές από τη γρήγορη διασωλήνωση και τόνισε ότι αν υπήρχε κατάλληλη εκπαίδευση αλλά και κατάλληλος εξοπλισμός σε πολλές περιπτώσεις όλα αυτά θα είχαν αποφευχθεί. Έφερε δε, ως παράδειγμα τον «μη επεμβατικό αερισμό» και το οξυγόνο υψηλής ροής που θα έσωζαν περισσότερους ασθενείς και θα μείωναν την πίεση στις ΜΕΘ.

Η κυρία Τζαβάρα ξεκαθαρίζει, πάντως, ότι ακόμη και τώρα πρέπει να καλυφθεί το χαμένο έδαφος για την προετοιμασία του ΕΣΥ και προτείνει συγκεκριμένα μέτρα βάσει των παρατηρήσεών της για όσα θα μπορούσαν να είχαν γίνει από το καλοκαίρι:

1) Εκπαίδευση του προσωπικού που θα νοσήλευε τους ασθενείς. Οργάνωση από τις ΥΠΕ κατά τους θερινούς μήνες, σεμιναρίων διαδραστικών από πνευμονολόγους και συναδέλφους του εξωτερικού με εμπειρία στην διαχείριση ασθενών με covid για την νοσηλεία των ασθενών αυτών. Δηλαδή οργάνωση χώρων, κατανομή προσωπικού, χρήση μη επεμβατικού αερισμού και αποφυγή διασωλήνωσης.

2) Προμήθεια των νοσοκομείων με συσκευές μη επεμβατικού αερισμού.

3) Τοποθέτηση ειδικού εξαερισμού στις κλινικές που νοσηλεύουν ασθενείς με covid 19 προκειμένου να μην γίνεται επιμόλυνση του λοιπού νοσοκομείου.

4) Προμήθεια rapid test αντιγόνου στα ιατρεία εφημερίας ώστε να γίνεται ταχεία διακίνηση των ασθενών με ύποπτα συμπτώματα.
Άμεση ενημέρωση τώρα και στο Google News - Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News

5) Εξασφάλιση εργαστηρίων που θα έκαναν τον μοριακό έλεγχο σε δείγματα ΜΟΝΟ από νοσοκομεία με αποτελέσματα εντός ωρών ώστε να διακινούνται και τα περιστατικά πιο γρήγορα και να διασφαλίζεται το νοσοκομείο από διασπορά του ιού.

6) Στρατηγικός σχεδιασμός των τεστ. Καταγραφή όλων των δομών-γηροκομείων-στρατοπέδων-μαζικών εργασιακών χώρων-σχολείων. Λήψη αρχικού τεστ, απομόνωση θετικών και ιχνηλάτηση επαφών και στη συνέχεια περιοδικά τεστ και αυστηροί έλεγχοι τήρησης των μέτρων.

ieidiseis.grΑν το άρθρο μας σας άρεσε, πατήστε

Παρακαλούμε, κάντε
Europa Security

Άλλες ειδήσεις για Ελλάδα

Δημοφιλή Βίντεο

Γίνε μέλος στη σελίδα μας στο facebook Ακολούθησε μας στο Twitter
Bruno Coffe
Κοσμηματοπωλείο Πλίτση
Animus Benefits
Φρέσκο γάλα επιλεγμένο Όλυμπος
ΙΚΤΕΟ Ζερβός
Φαίδων Αρτοποιήματα
Νέος Αγών
ΡΑΔΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑ 96FM
thesnea.gr
  ^