Fashion City Outlet

Τοπικά & Παραπολιτικά

ICBS
Electronet Β.Κ. Καζάνα

Ποια είναι η αλήθεια για το αντικαρκινικό κέντρο πρωτονίων στη Θεσσαλία

Γιατί αντιδρά η κυβέρνηση - Τι συμβαίνει με το CERN

Ποια είναι η αλήθεια για το αντικαρκινικό κέντρο πρωτονίων στη Θεσσαλία
15.05.2018 | 12:11
Θεσσαλία Γεγονότα

Η Θεσσλία είναι γνωστό ότι υπολείπεται σε θεραπεία καρκινοπαθών από την υπόλοιπη Ελλάδα, με αποτέλεσμα καθημερινά δεκάδες ασθενείς να υποβάλλονται σε ταλαιπωρία για ακτινοβολίες ή θεραπείες σε Θεσσαλονίκη ή Αθήνα...

 Η πρόθεση της περιφέρειας σε συνεργασία με την Ιατρική σχολή του πανεπιστημίου Θεσσαλίας για τη δημιουργία πρώτυπου αντικαρκινικού κέντρου με πρωτόνια με την τεχνογνωσία του CERN, στόχευε ακριβώς στο να αμβλύνει αυτή την ταλαιπωρία αφενός και αφετέρου να προσελκύσει επισκέπτες από όλα τα Βαλκάνια και τη νοτιοανατολική μεσόγειο, λειτουργώντας ως λοκομοτίβα για τον ιατρικό τουρισμό...

 Οι αιτιάσεις του ανπληρωτή υπουργού Έρευνας και Τεχνολογίας κ. Φωτάκη ότι πρόκειται για θεραπεία που βρίσκεται σε πειραματικό στάδιο και ότι δν απασβένεται το κόστος της επένδυσης έχουν βάση μεν, αλλά διαφορετική ειναι η άπιοψη των φορέων της Θεσσαλίας.

 Ο περιφερειάρχης  Κ. Αγοραστός ανέφερε χθες ότι έχουμε δεσμύσει κονδύλια από το ΕΣΠΑ και συνεργαζόμαστε με το CERN, ενώ έχει συνταχθεί προμελέτη. Ο καθηγητής Ιατρικής κ, Μλίζος αναμένατι να ενημερώσει τον υπουργό παιδείας κ. Γαβρόγλου ότι δεν είναι αυτό το κόστος της επένδυσης των 100 εκατομ. ευρώ που αναφέρθηκε, αλλά πολύ μικρότερο, ενώ εξηγήσεις ζητούν με ερώτηση τους οι βουλευτές της ΝΔ Μάξιμος Χαρακόπουλος και Χρήστος Κέλλας.

Από την πλευρά του ο ερυνητικός εκπρόσωπος της Ελλάδας στο CERN κ. Φουντάς καταρρίπτει τα επιχειρήματα του κ. Γαζή του καθηγητή του Πολυτεχνείου που έφερε στο φως της δημοσιότητας το θέμα της άρνησης της Ελλάδας να δεχθεί την τεχνογνωσία από το CERN και αναφέρει πως δεν αποκτά ανταγωνιστικό πλεονέκτημα η χώρα, αφού η συγκεκριμένη τεχνογνωσία έχει μεταφερθεί και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες... Αν ωστόσο δει κανείς μία επένδυση για την υγεία μόνο με όρους οικονομίας, χάνει το δάσος και βλέπει μόνο το δέντρο, αφού μιλάμε για θεραπεία καρκινοπαθών, όπου η Θεσσαλία πάσχει...

 Πρόκειται για τη συνήθη διαμάχη ακαδημαϊκών και επιστημόνων που στη χώρα μας λαμβάνει από καρού εις καιρό διαστάσεις. Από την πλευρά του ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ Κώστας Μπαργιώτας ετοιμάζεται να καταθέσει μία κοινή ερώτηση με την υπογραφή όλων των Θεσσαλών βουλευτών, ώστε να ασκηθεί πίεση προς την κυβερνηση να προχωρήσει το εγχείρημα, από το οποίο η Λάρισα και η Θεσσαλία έχει να ωφεληθεί πάρα πολλά...

 Αξίζει να τονιστεί πάντως πως για το κέντρο πέραν της Θεσσαλίας, ενδιαφερεται και η Κρήτη , βασιζόμενη στο γεγονός ότι οι δύο υπουργοί Υγείας είναι Κρητικοί, ενώ έστω και καθυστερημένα μπήκε στο παιχνίδι και ο Δημόκριτος

Φουντάς: Η ερευνητική πολιτική δεν είναι αντικείμενο πολιτικής εκμετάλλευσης

Την απάντηση του στο θέμα που προέκυψε μετά την άρνηση της Ελλάδας να γίνει μέλος της συνεργασίας βαλκανικών κρατών με την επωνυμία «South Eastern Europe» και να προχωρήσει στην εγκατάσταση νέας μονάδας ακτινοβολίας καρκινικών όγκων με βάση τεχνολογία που αναπτύχθηκε στο CERN της Ελβετίας, έδωσε ο ερευνητικός εκπρόσωπος της Ελλάδας στο διεθνές ερευνητικό κέντρο κ. Κ. Φουντάς.

Υπενθυμίζεται ότι πρόκειται για νέα πειραματική μέθοδο με κόστος επένδυσης τα 100 εκατ. ευρώ, για την οποία ο καθηγητής και μέλος της επιστημονικής επιτροπής του CERN Ευάγγελος Γαζής κατήγγειλε την άρνηση της Ελλάδας να συμμετάσχει στο πρόγραμμα και σχολίασε ότι πρόκειται για καινοτόμο σύστημα ακτινοβολίας κατά των καρκινικών όγκων που έχει θετικά αποτελέσματα σε πρωτογενείς καρκίνους. Ο αναπληρωτής υπουργός Ερευνας και Καινοτομίας Κώστας Φωτάκης απο την πλευρά του απάντησε ότι πρόκειται για θεραπεία που βρίσκεται σε πειραματικό στάδιο και απαιτεί μια τεράστια επένδυση χωρίς να έχει αποδειχτεί ότι έχει καλύτερα αποτελέσματα σε ασθενείς απέναντι στη μοντέρνα εκδοχή της κλασικής ακτινοθεραπείας.

Με μεγάλη έκπληξη διάβασα τα λεγόμενα του καθ. Ε. Γαζή στις εφημερίδες και ως επιστημονικός εκπρόσωπος της Ελλάδας στο CERN θα ήθελα να απαντήσω καθότι πιστεύω ότι τα λεγόμενα του Καθ. Ε. Γαζή σε πολλά σημεία δεν συνάδουν με την πραγματικότητα” αναφέρει ο ερευνητικός εκπρόσωπος ντης Ελλάδας στο CERN. Και συνεχίζει:

Θα ήθελα λοιπόν να διευκρινίσω τα έξης σχετικά με την πρόταση της δημοκρατίας του Μαυροβουνίου για την ίδρυση κέντρου θεραπείας καρκίνου με δέσμες σωματιδίων.

Ερευνήθηκε η βιωσιμότητα των υπαρχόντων κέντρων στην Ευρώπη και διαπιστώσαμε ότι κανένα από αυτά τα κέντρα δεν κατάφερε να επιβιώσει αυτόνομα μετά την αρχική επένδυση, η οποία δεν ήταν 100 εκατομμύρια ευρώ όπως αναφέρει ο Καθ. Ε. Γαζής αλλά ήταν στην περιοχή των 140-170 εκατομμυρίων ευρώ. Με λίγα λόγια, τα έσοδα από τους ασθενείς όχι μόνον δεν ήταν αρκετά για να αποσβέσουν την αρχική επένδυση όπως ισχυρίζεται ο Καθ. Ε. Γαζής, αλλά οι κυβερνήσεις των χωρών τους χρειάζεται συνεχώς να τα ενισχύουν με χρηματικά ποσά για να μπορέσουν να επιβιώσουν. Αυτό το αναγνωρίζουν τώρα οι περισσότερες χώρες οι οποίες με αρκετό αρχικό ενθουσιασμό έλαβαν αποφάσεις για την κατασκευή τέτοιων κέντρων.

Η τεχνολογία στην οποία αναφέρεται ο Καθ. Ε. Γαζής είναι τεχνολογία ευρέως διαδεδομένη (όπως παραδέχεται και ο ίδιος όταν αναφέρει το μεγάλο αριθμό χωρών οι οποίες έχουν κατασκευάσει τέτοιου είδους κέντρα), συνεπώς η Ελλάδα δεν αποκτά ανταγωνιστικό πλεονέκτημα έναντι των άλλων χωρών. Αντιθέτως, αν αυτό γινόταν δεκτό, θα κάναμε μία αφάνταστα ακριβή επένδυση σε ένα τομέα όπου υπάρχει ήδη ισχυρός ανταγωνισμός από μεγάλο αριθμό χωρών, χωρίς καμία ελπίδα απόσβεσης της αρχικής επένδυσης. Επί πλέον, να τέτοιο κέντρο θα αιμορραγούσε οικονομικά συνεχώς μετά την αρχική επένδυση.

3. Η Ελλάδα θα πρέπει να επενδύει σε ερευνητικούς τομείς στους οποίους είμαστε ανταγωνιστικοί διεθνώς. Η Ελληνική κοινότητα Υψηλών Ενεργειών στα Ελληνικά παν/μια και ερευνητικά κέντρα, έχει αποδείξει πολλές φορές όχι μόνο ότι είναι απλά ανταγωνιστική αλλά έχει και ομάδες οι οποίες διαπρέπουν με την αριστεία της έρευνας τους στα πειράματα του CERN. Δεν μπορούμε όμως να πούμε το ίδιο για τον τομέα φυσικής επιταχυντών ο οποίος ούτε κρίσιμη μάζα έχει ούτε έχει να επιδείξει για την ώρα την αριστεία των πειραματικών ομάδων του CERN.

Πέρα όμως από το καθαρά οικονομικό θέμα βιωσιμότητας υπάρχει και το καθαρά ακαδημαϊκό. Ο Καθ. Ε. Γαζής θα έπρεπε να γνωρίζει καλά ότι θέματα ερευνητικής πολιτικής και επενδύσεων θα πρέπει να εξετάζονται ψύχραιμα και με καθαρά επιστημονικά κριτήρια από επιτροπές ειδικών αφού ο ενδιαφερόμενος υποβάλει την σχετική έκθεση στην Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας (ΓΓΕΤ). Η ΓΓΕΤ έχει αξιολογήσει μεγάλο αριθμό προγραμμάτων τα τελευταία χρόνια βασισμένη σε επιτροπές ειδικών οι οποίοι αξιολογούν τις προτάσεις με κριτήρια την αριστεία της επιστημονικής ομάδας καθώς και το ανταγωνιστικό όφελος για την Ελλάδα. Αν όντως ο καθ. Ε. Γαζής πιστεύει ειλικρινά ότι η Ελλάδα θα ωφεληθεί από το συγκεκριμένο πρόγραμμα/κέντρο θα μπορούσε κάλλιστα να υποβάλει ερευνητική πρόταση συμπεριλαμβανομένης και μελέτης οικονομικής βιωσιμότητας στην Επιτροπή CERN της ΓΓΕΤ για να λάβει το θέμα την σωστή πορεία όπως και όλες οι άλλες προτάσεις. Τέτοια πρόταση όμως ποτέ δεν υποβλήθηκε από τον καθ. Ε. Γαζή μέχρι σήμερα.

Κατά την γνώμη μου είναι αφάνταστα καταστρεπτικό για την Ελλάδα όταν η ερευνητική πολιτική της χώρας αποφασίζεται στα κανάλια και γίνεται αντικείμενο πολιτικής εκμετάλλευσης όπως φαίνεται να επιχειρείται στην συγκεκριμένη περίπτωση” καταλήγει ο κ. Φουντάς.

 

 Αν το άρθρο μας σας άρεσε, πατήστε

Δείτε ακόμα

Δημοφιλή Βίντεο

Βασιλική Τσίτα - Υποψήφια Βουλευτής Ν. Λάρισας
Βασίλης Κόκκαλης - Υποψήφιος Βουλευτής Ν. Λάρισας
Μαρία Γαλλιού - Υποψήφια Βουλετής Ν Λάρισας
Γίνε μέλος στη σελίδα μας στο facebook Ακολούθησε μας στο Twitter
Κώστας Μπαργιώτας - Υποψήφιος Βουλευτής Ν. Λάρισας
Fracasso Hellas
Master Block -  Όμιλος Ηρακλής
ΕΒΟΛ Κατσικίσιο Γιαούρτι

Παιδικά Γάλατα Bio - Όλυμπος
Κατηγορίες

Ακολουθήστε μας
Facebook Twitter Youtube Rss Feed
  ^