Λαρισαϊκά & Σχόλια

Τα τρόφιμα αυξάνουν θέσεις απασχόλησης, αλλά τις χάνει το ψωμί

Λεηλασία του εθνικού πλούτου της χώρας από πολυεθνικές

Τα τρόφιμα αυξάνουν θέσεις απασχόλησης, αλλά τις χάνει το ψωμί
04.05.2018 | 19:23
Fashion City Outlet
Όλυμπος - Χυμοί
ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ - Ανακοίνωση
ΚΤΕΛ Μαγνησίας E-Ticket
VIOLAR SA - ΑΦΟΙ ΜΑΡΚΟΥ

Αισθητή αύξηση της απασχόλησης, που μεταφράζεται σε περίπου 9.000 νέες θέσεις εργασίας, κατέγραψε ο κλάδος της μεταποίησης τροφίμων και ποτών το 2017, ενώ αντίθετη πορεία ακολουθεί ο κά΄δος της ρτοποιίας, παρά το γεγονός, ότι δεν έκοψε το ψωμί ο Έλληνας με την κρίση. Η λογική εξήγηση είναι η αύξηση της εισαγωγής καταψυγμένης ζύμης στις λεγόμενες θερμές γωνιές των Σ-Μ, που έδωσε ένα καίριο πλήγμα στην αρτοποιία....

 Βέβαια με τις λογικές υιοθέτησης της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ και της απελευθέρωσης των εισαγωγών μέσω συμφωνιών τύπου CETA, ακόμη και ο κλάδος των τυροκομικών και της φέτας, θα δεχθεί άλλο ένα καίριο πλήγμα, ειδικά αν προχωρήσει η εμπορική συμφωνία με την Ωκεανία, που απαελευθερώνει για την παρασκευή πρόβειου τυριού, εκατομμύρια τόνους γάλακτος από τη Νέα Ζηλανδία. Και μέσα σε όλα αυτά έρχεται και η απόφαση της Κομισιόν που επτρέπει σε σπορέλαια τον εμπλουτισμό τους με πολυφαινόλες, ώστε να προσομοιάζουν με το ελαλιόλαδο.

 Με δεδομένο ότι τα συγκριτικά πλεονεκτήματα στον κλάδο των τροφίμων και των ποτών της χώρας, είναι το λάδι, η φέτα και το κρασί και το τσίπουρο και για το τελευταάιο προωθείται διάταξη για την απελευθέρωση της γεωγραφικής ένεδειξης, άρα θα μπορεί να παρασκευάζεται και από ποτοποιίες (πολυεθνικές) εκτός Ελλάδας, γίνεται αντιληπτό ότι επιχειρείται μία λεηλασία του εθνικού πλούτου της χώρας και της πρώτης ύληςτου που αποτελεί τη βάση για το succes story που πέτυχε στα χρόνια της κρίσης, αυξάνοντας εξαγωγές, μερίδια αγοράς και διατηρώντας ή αυξάνοντας θέσεις απασχόλησης...

 Η λεηλασία βέβαια έχει ξεκινήσει με την ανεξέλεγκτη συλλογή αρωματικών και θεραπευτικών βοτάνων στα βουνά της Ηπείρου και της Δυτικής Μακεδονίας, από αλλοδαπούς, ενώ εν γένει υπαρχει ελλειψη ελέγχων στο τι διατίθεται στην αγορά, τι είναι υγιεινό για τον καταναλωτή και που γίνεται νοθεία...Και φυσικά ουδείς μπορεί να γνωρίζει αν αυτό που τρώει στα μάρκετ είναι ψωμί, ή κατεψυγμένη ζύμη από χώρες της Αφρικής για παράδειγμα...

Ειδικότερα, όπως προκύπτει από μελέτη του ΙΟΒΕ που εκπονήθηκε για λογαριασμό του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων και Ποτών (ΣΕΒΤ), οι θέσεις εργασίας στον κλάδο αυξήθηκαν το περασμένο έτος σε σύγκριση με το 2016 κατά 7,4%, με αποτέλεσμα ο συνολικός αριθμός των απασχολουμένων να ξεπερνά πλέον τις 134.000.

Η βιομηχανία τροφίμων αποτελεί τον μεγαλύτερο εργοδότη της ελληνικής μεταποίησης. Από την Έρευνα Εργατικού Δυναμικού της ΕΛΣΤΑΤ προκύπτει ότι το μερίδιό της στο σύνολο των εργαζομένων της μεταποίησης παραμένει σε υψηλά επίπεδα τα τελευταία χρόνια. Το 2011, το ποσοστό του εργατικού δυναμικού Τροφίμων και Ποτών στο σύνολο της απασχόλησης στη μεταποίηση βρισκόταν στο 28%, ενώ σταδιακά, μέχρι το 2017, έφθασε στο 37,6%.

Η άνοδος αυτή, ωστόσο, οφείλεται κυρίως στη μείωση του συνολικού αριθμού των εργαζομένων στην εγχώρια μεταποίηση μέχρι το 2014. Συγκεκριμένα, καταγράφεται μείωση του αριθμού των απασχολούμενων στο σύνολο της μεταποίησης της χώρας από το 2011 έως το 2014 της τάξης του 23%, όταν η αντίστοιχη σωρευτική μεταβολή στα τρόφιμα και ποτά είναι κατά πολύ καλύτερη (-1%).

Ωστόσο, από το 2013 και μετά, η πτωτική τάση της απασχόλησης στα τρόφιμα και ποτά ανατρέπεται, με τον μέσο ετήσιο ρυθμό ανόδου να ξεπερνά το 3% για να φθάσουμε στο 2017, όπου, όπως προαναφέρθηκε, οι εργαζόμενοι στη μεταποίηση τροφίμων και ποτών αυξάνονται κατά 7,4%. Αρκετά μικρότερη κατά το ίδιο έτος ήταν η άνοδος της απασχόλησης στο σύνολο της μεταποίησης, η οποία παρουσίασε αύξηση κατά 3%.

Από τους υποκλάδους των τροφίμων και ποτών το 2017, σχεδόν όλοι παρουσιάζουν αυξημένο αριθμό εργατικού δυναμικού. Συγκεκριμένα, η υψηλότερη άνοδος σημειώνεται στα Γαλακτοκομικά Προϊόντα, που αποτελούν τον τρίτο μεγαλύτερο εργοδότη του τομέα, με το εργατικό δυναμικό του να αυξάνεται κατά 29,3% το 2017, ξεπερνώντας τις 15.000 εργαζόμενους και στο Κρέας κατά 24,6%, με συνολικά 9.300 εργαζόμενους.

Τα Φρούτα και Λαχανικά παρουσιάζουν άνοδο της απασχόλησης κατά 20,8% το 2017, με 18.500 εργαζόμενους, ενώ σημαντική είναι η αύξηση του εργατικού δυναμικού στα Άλλα Είδη Διατροφής (13,8%), με τον αριθμό των απασχολούμενων να αγγίζει τις 11.800. Αύξηση της τάξεως του 11,3% εμφανίζει ο υποκλάδος «Ψάρια» με 5.500 απασχολούμενους. Ομοίως, κινήθηκε και ο υποκλάδος της Ποτοποιίας (συν 4,1%), με τον αριθμό των εργαζομένων να ξεπερνά τις 5.500.

Αντίθετη πορεία ακολουθούν τα Είδη Αρτοποιίας, ο υποκλάδος με τους περισσότερους εργαζόμενους (σχεδόν 56.000 το 2017), ο οποίος καταγράφει πτώση 2,2% σε σχέση με το 2016. Εκτός από τα Είδη Αρτοποιίας, εξαίρεση στην ανοδική πορεία του κλάδου το 2017 αποτελούν τα Προϊόντα Αλευρόμυλων, όπου ο αριθμός των απασχολούμενων συρρικνώθηκε κατά 9,8%, «πέφτοντας» στις 2.900 εργαζόμενους και οι Ζωοτροφές, όπου σημειώθηκε υποχώρηση 2,8% και ως τούτου, ο αριθμός των εργαζομένων διαμορφώθηκε στο τέλος του 2017 στις 2.400.

Γ.Κ.



Αν το άρθρο μας σας άρεσε, πατήστε

Παρακαλούμε, κάντε

Δείτε ακόμη

Δημοφιλή Βίντεο

Μικρές Αγγελίες
Γίνε μέλος στη σελίδα μας στο facebook Ακολούθησε μας στο Twitter
axon
Αγγλικά Γερογιώκας
ΙΕΚ Όμηρος
Αστικό Βόλου
Νέος Αγών
ΡΑΔΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑ 96FM
ΠΟΕΚΑ
Κατηγορίες

Ακολουθήστε μας
Facebook Twitter Youtube Rss Feed
  ^