cosmos

Λαρισαϊκά & Σχόλια

Χάνονται σταδιακά οι δυναμικές καλλιέργειες στον κάμπο...

Εξαφανίζονται βαμβάκι, καλαμπόκι, καπνός τεύτλα, βιομηχανική τομάτα

Χάνονται σταδιακά οι δυναμικές καλλιέργειες στον κάμπο...
30.04.2018 | 19:57
Animus Benefits
ΚΤΕΛ Μαγνησίας E-Ticket
alphawood
Comfort Suites and Rooms
ΕΒΟΛ - Το δικό μας γάλα
Μικρές Αγγελίες

Δεν θα πρέπει να διαφεύγει της προσοχής κανενός ότι βασικές δυναμικές καλλιέργειες προ μιας δεκαετίας στο θεσσαλικό κάμπο, έχουν περιοριστεί τουλάχιστο κατά 50% ή τείνουν προς εξαφάνιση. Ο λόγος για το βαμβάκι, τον καπνό, τα τεύτλα, τη βιομηχανική τομάτα και το καλαμπόκι. Αιτία της συρρίκνωσης των καλλιεργειών αυτών το υψηλό κόστος παραγωγής (ιδαίτερα το αρδευτικό κόστος) και οι χαμηλές τιμές. σε συνδυασμό με την συρρίκνωση των  επιδοτήσεων (περίπτωση καπνού και τομάτας).

 Τη θέση των καλλιεργειών αυτών έχουν πάρει άλλες με λιγότερες απαιτήσεις, αλλά και χαμηλότερη πρόσοδο, όπως τα χειμερινά σιτηρά, τα ψυχανθή και εσχάτως οι δενδρώδεις καλλιέργειες... Σιτάρια, βίκος, ρεβίθια, φακή και ..καρυδιές!

 Πως στράφηκαν προς τις καλλιέργειες αυτες οι παραγωγοί; Υπήρξε κάποιος σχεδιασμός, κάποια επστημονική κατεύθυνση, κάποια έρευνα αγοράς; Όχι γιατί αυτα απαιτούν σοβαρούς συνεταιρισμούς και σοβαρά εθνικά σχέδια, συνέργειες με συντονισμό από την πολιτεία μεταξύ των ομάδων παραγωγών και των ερευνητών.

 Οι περισσότεροι παραγωγοί λειτούργησαν από ένστικτο και με τη λογική του καφενείου, ή τι βάζει ο γείτονας κάτι θα ξερει να βάλω κι εγώ...

 Φυσικά τα ερυενητικά ιδρύματα της Θεσσαλίας ΤΕΙ και Γεωπονική του πανεπιστημίου Θεσσαλίας, έκαναν μελέτες ΄ολα αυτά τα χρόνια, αλλά πολλές φορές δεν τις επικοινώνησαν στους παραγωγούς, άλλες (τις περισσότρες) οι παραγωγοί δεν ενδιαφέρθηκαν καθώς δεν είχαν οργανωθεί σε σοβαρές ομάδες και λειτουργούσαν ατομικά.

 Υπήρξε επίσης και μία στροφή στην κτηνοτροφία όχι αδικα αφού ειχαμε το στρεβλό μοντελο τις προηγούμενες δεκαετίες το 70% να είναι φυτική παραγωγή και το 30% ζωική, ενώ το αντίστροφο ισχύει στην υπόλοιπη Ευρώπη.. Στα χρόνια της κρίσης ωστόσο με ελάχιστεες εξαιρέσεις είχαμε αποεπένδυση και αμυντική τακτική από τους παραγωγούς, έλειψε και η ρευστότηατ και η αγροτική πίστη και έτσι έγινε ξανά ο κάμπος σιτοβολώνας..

 Το βαμβάκι πάντως δείχενι κα΄ποιες αντοχές στηριζόμενο κυρίως στις υψηλές επιδοτησεις, αλλά τείνει να εξαφανιστεί από περιοχές με υψηλό κόστος νερού...

 Πως πορεύονται τα τελευταία χρόνια οι παραγωγοί που έφυγαν από τις δυναμικές καλλιέργεις; πουλώντας σακούλι-σακούλι σε σπίτια φίλων και τη λαϊκή ρεβίθια και φακές χωρίς παραστατικά για να αποφύγουν την υψηλή φορολογία, ή καλλιεργώντας στάρι που είναι τεμπελοδουλειά με χαμηλές προσόδους, αλλά και χωρίς μεγάλο κόστος παραγωγής. Και μην ξεχνάμε και τη γήρανση του αγροτικού πληθυσμού...

 Και φυσικά όπως έλεγαν και οι παλιότεροι, αν δεις πολλά στάρια στον κάμπο έρχεται φτώχεια...

Γ.Κ.Αν το άρθρο μας σας άρεσε, πατήστε

Παρακαλούμε, κάντε
Europa Security
Νέος Αγων

Δείτε ακόμη

Δημοφιλή Βίντεο

Γίνε μέλος στη σελίδα μας στο facebook Ακολούθησε μας στο Twitter
Γιαννάκος - Κλιματισμός Αυτοκινήτων
Όλυμπος-Κλιάφα
Ευθυμίου Red Inn
thesnea.gr
Μένουμε Λάρισα - Επιμελητήριο Λάρισας
Agronuts
ΡΑΔΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑ 96FM
Τσίπουρο Τυρνάβου
ΟΣΔΕ - Δημόκας
  ^