Λαρισαϊκά & Σχόλια

ICBS

Όταν ο Πλαστήρας άνοιγε τα υπόστεγα της αεροπορίας για να αποθηκεύσει σιτάρι...

Του Γιαννη Κολλάτου

Όταν ο Πλαστήρας άνοιγε τα υπόστεγα της αεροπορίας για να αποθηκεύσει σιτάρι...
18.03.2018 | 20:34

Στις αρχές της δεκαετίας του ΄50 ο τότε πρωθυπουργός της χώρας, ο στρατηγός Πλαστήρας, όταν αντιμετώπισε μια χρονιά αυξημένης παραγωγής στα σιτηρά, προκειμένου να βοηθήσει τους αγρότες αλλά και τη χώρα να βρει τον χρόνο ώστε να οργανώσει τις εξαγωγές της, έδωσε εντολές στην αεροπορία και άδειασαν προσωρινά τα υπόστεγα από τα αεροπλάνα προκειμένου να βρεθούν αποθηκευτικοί χώροι για την πλεονάζουσα σοδειά...

Είναι λυπηρό σχεδόν 70 χρόνια μετά , να διαπιστώνει κανείς, πως ενώ ο Τραμπ υψώνει τείχη προστατευτισμού για την εγχώρια παραγωγή του απέναντι ακόμη και στη ...σύμμαχο Ε.Ε. στην Ελλάδα, να έχουμε εκχωρήσει όλες τις άμυνες και τον προστατευτισμό για την εγχώρια παραγωγή, σε βασικά καταναλωτικά αγαθά, όπως πχ τη ζάχαρη, με τον επαπειλούμενο ξαφνικό θάνατο της ΕΒΖ λόγω χρεών, τη φέτα με την απουσία ελέγχων στις αθρόες εισαγωγές και τη συμφωνία CETA, το φρέσκο αγελαδινό γάλα, με την απελευθέρωση της ημερομηνίας αναγραφής του χρόνου λήξης του, το κρασί όπου επιβάλαμε φόρο κατανάλωσης, οι μόνοι στον κόσμο, το εγχώριο χοιρινό κρέας με το ΦΠΑ στο ζων βάρος, τα σφάγια όπου από τον περασμένο Σεπτεμβρη είχαμε έλλειψη σφραγίδας για τα εγχώρια αρνιά, χοιρινά και κοτόπουλα, μέχρι να έρθει προχθές η εγκύκλιος Τσιρώνη, ενόψει Πάσχα κ.ο.κ.


Μια χώρα που προστατεύει στοιχειωδώς την παραγωγική της βάση, ιδιαίτερα στις μέρες μας, που το ζητούμενο είναι το «κλείσιμο της ψαλίδας» στο εμπορικό ισοζύγιο, πράττει τα αυτονόητα για την προστασία της εγχώριας παραγωγής. Υψώνει τείχη προστατευτισμού, στο πλαίσιο των συμβατικών της υποχρεώσεων που απορρέουν από τη συμμετοχή της στον ΠΟΕ, όπως το κάνουν πλέον όλες οι χώρες στη ζώνη συναλλαγών με την πατρίδα μας, με εξαντλητικούς φυτοϋγειονομικούς ελέγχους. Πριν το εμπάργκο  η Ρωσία μάς δημιούργησε τεράστια προβλήματα στη διάθεση της κομπόστας, ζητώντας ακόμη πιο αυστηρούς ελέγχους-Τηξν ίδια στιγμή η χώρα  επιτρέπει, για παράδειγμα, την ανεξέλεγκτη εισαγωγή πατάτας από την Αίγυπτο με υπολείμματα καρκινογόνων φυτοφαρμάκων απαγορευμένων από την ΕΕ, οι οποίες στη συνέχεια κάπου στο Θριάσιο πεδίο «βαφτίζονται» ελληνικές και πωλούνται στις λαϊκές αγορές!

Είναι ενδεικτικό της παντελούς έλλειψης συντονισμού των υπουργείων πως ο ελληνικός στρατός εισάγει μήλα Ιταλίας σε κλούβες αμφίβολης ποιότητας- ενώ τα ελληνικά μήλα π.χ. της Αγιάς παραμένουν απούλητα στα ψυγεία-, αχλάδια Ισπανίας, φιστίκια ή αμύγδαλα από αραβικές χώρες ή από την Τουρκία, στα οποία κατά καιρούς έχουν ανιχνευτεί καρκινογόνες αφλατοξίνες...

Με τη γειτονική Τουρκία για παράδειγμα η οποία κλιμακώνει την εις βάρος μας ένταση, οι εμπορικές συναλλαγές ανέρχονται στα 2,5 δισ. δολάρια εκ των οποίων η μερίδα του λέοντος είναι οι εισαγωγές τουρκικών προϊόντων στη χώρα μας.

Το μόνο σταθερά εξαγώγιμο προϊόν της χώρας προς τη γειτονική Τουρκία είναι το εκκοκκισμένο βαμβάκι, που σε ποσοστό πάνω από το 50% της εγχώριας παραγωγής καταλήγει στα κλωστήριά της και επανεισάγεται στη χώρα με τεράστια προστιθέμενη αξία ως τελικό προϊόν (ρούχο, τζιν, πετσέτα κ.λπ.).

 Είναι δε χαρακτηριστικό και σε ό,τι αξία έχει από πλευράς συμβολισμού πως οι φουστανέλες που χρησιμοποιούν οι τσολιάδες στην προεδρική φρουρά εδώ και πολλά χρόνια εισάγονται από κλωστήρια της Τουρκίας!

 Έχοντας λοιπόν επί της ουσίας ξυλώσει το πουλόβερ της παραγωγικής βάσης της χώρας, χάνοντας ζάχαρη, γάλα και κρέας σταδιακά, ο κίνδυνος σε οποιαδήποτε κρίση με τη γειτονική χώρα, είναι η χώρα να λιμοκτονήσει...

Στρατηγέ Πλαστήρα εσύ έφυγες νωρίς...

 Αν το άρθρο μας σας άρεσε, πατήστε

Δείτε ακόμα

Δημοφιλή Βίντεο

ΑΣ Αγορά
Γίνε μέλος στη σελίδα μας στο facebook Ακολούθησε μας στο Twitter
kayak

ΚΤΕΛ Μαγνησίας E-Ticket
Κατηγορίες και Θέματα

Ακολουθήστε μας
  ^