Λαρισαϊκά & Σχόλια

Πως το κράτος τιμωρεί τις εξαγωγικές επιχειρήσεις

Με το να καθυστερεί στην επιστροφή ΦΠΑ...

Πως το κράτος τιμωρεί τις εξαγωγικές επιχειρήσεις
14.02.2018 | 13:36
VIOLAR SA - ΑΦΟΙ ΜΑΡΚΟΥ

Στοιχειώδης κανόνας της Μακροοικονομίας είναι ότι μία χώρα πρέπει να αυξήσει τις εξαγωγές της, μειώνοντας ταυτόχρονα τις εισαγωγές, ώστε να μπορεί να έχει υγιή δημοσιονομική εικόνα, ικανοποιητική απασχόληση και ανάπτυξη.. Τούτων δοθέντων θα ανέμενε κανείς η Ελλάδα που βρέθηκε το 2009 με το φονικό τρίδυμο έλλειμμα, όπου κυριαρχούσε πέρα από το δημοσιονομικό και το ΄έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο εισαγωγών- εξαγωγών, να κάνει τα πάντα για να ενθαρρύνει τις εξαγωγές..

Τουναντίον όμως κάνει ότι μπορεί για να  φέρει εμπόδια. στις εξαγωγικές επιχειρήσεις. Συζητώντας με εξαγωγείς απο τη Θεσσαλία, μας ανέφεραν τα παρακάτω για του λόγου το αληθές:

 Χαρακτηριστικό παράδειγμα για τις εξαγωγικές επιχειρήσεις  αποτελεί ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζει το κράτος τον ΦΠΑ.

Οι εταιρείες που εξάγουν είναι πιστωτικές στον ΦΠΑ διότι όταν αγοράζουν πρώτες ύλες πληρώνουν ΦΠΑ, ενώ όταν πωλούν τα προϊόντα τους εκτός Ελλάδος τιμολογούν χωρίς ΦΠΑ. Σε αντίθεση με τις μη εξαγωγικές εταιρείες, οι οποίες εισπράττουν ΦΠΑ κατά την πώληση, ισοσκελίζοντας έτσι τον ΦΠΑ που καταβάλλουν κατά την αγορά των πρώτων υλών, οι εξαγωγικές εταιρείες μονίμως έχουν λαμβάνειν από το Δημόσιο.

Παλαιότερα το Δημόσιο, κατά την τριμηνιαία δήλωση ΦΠΑ, επέστρεφε τον φόρο που προέκυπτε κατά την εκκαθάριση. Η πρακτική αυτή καταργήθηκε με την κρίση και αντικαταστάθηκε από μια διαδικασία η οποία προβλέπει ότι για να επιστραφεί ΦΠΑ θα πρέπει πρώτα η εταιρεία να ελεγχθεί, ώστε να διαπιστωθεί αν χρωστάει στο Δημόσιο και στα ασφαλιστικά ταμεία. Πολύ σωστό μέτρο.

Δυστυχώς, όμως, ο έλεγχος γίνεται «χειρωνακτικά» και όχι ηλεκτρονικά με τη διασταύρωση των στοιχείων. Αντί να γίνει με το πάτημα ενός κουμπιού, έχει θεσπιστεί μια Επιτροπή την οποία, λόγω φόρτου εργασίας, οι εταιρείες περιμένουν μήνες, ακόμα και χρόνια, να ολοκληρώσει τον έλεγχο. Πρόκειται για μια σημαντική παθογένεια τους κράτους που δεν έχει θεραπευθεί στα οκτώ χρόνια της κρίσης και η οποία αφήνει παραθυράκια για τους επιτήδειους και ταλαιπωρεί τους επιχειρηματίες.
Ολα αυτά στην πράξη σημαίνουν ότι οι εταιρείες χρηματοδοτούν τις εξαγωγές τους! Και τούτο διότι τα χρήματα που τους οφείλει το Δημόσιο από επιστροφή ΦΠΑ λείπουν από το ταμείο τους. Το περιθώριο κέρδους με το οποίο δουλεύουν αδυνατεί να καλύψει το ποσοστό 24% που είναι ο ΦΠΑ. Ετσι καταφεύγουν σε δανεισμό, το ετήσιο κόστος του οποίου κυμαίνεται από 6%-7% αν πρόκειται για ενυπόθηκο δάνειο έως 11%-13% για χρηματοδότηση χωρίς εξασφαλίσεις. Και όσο αργεί να επιστρέψει τα λεφτά το κράτος τόσο το κόστος αυξάνεται.

Είναι προφανές ότι κάτω από αυτές τις συνθήκες και με δεδομένο το ακριβότερο κόστος δανεισμού και την υψηλότερη φορολογική επιβάρυνση, το ανταγωνιστικό μειονέκτημα των ελληνικών εξαγωγικών εταιρειών υποχωρεί περαιτέρω, υπονομεύοντας ταυτόχρονα την ανάκαμψη της οικονομίας.

tovima.gr

 

 Αν το άρθρο μας σας άρεσε, πατήστε

Δείτε ακόμα

Δημοφιλή Βίντεο

ΑΣ Αγορά
Ενωμένα Φροντιστήρια
Γίνε μέλος στη σελίδα μας στο facebook Ακολούθησε μας στο Twitter
axon
Παν. Θεσσαλίας - Βραδιά Ερευνητή

Fashion City Outlet
Κατηγορίες

Ακολουθήστε μας
  ^