Λαρισαϊκά & Σχόλια

ICBS

Ημέρα ντροπής…

Του ΓΙάννη Κολλάτου

Ημέρα ντροπής…
10.08.2017 | 17:19
Νέος Αγων

 Ως ημέρα ντροπής έχει χαρακτηριστεί από τους Νοτιοκορεάτες, η 12η Αυγούστου  στο μακρινό 1997 (20 χρόνια πριν) που η χώρα τους αναγκάστηκε να προσφύγει στο ΔΝΤ. Το θέμα αυτό το είχε υπενθυμίσει στο κοντινό 2010, Χιλιανός δημοσιογράφος στον τότε υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου, στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου που είχε παραχωρήσει στην έδρα του ΔΝΤ στις ΗΠΑ, ο τελευταίος, ανακοινώνοντας την προσφυγή της Ελλάδας στο μηχανισμό στήριξης.

 Έκτοτε έχουν παρέλθει επτά και πλέον χρόνια, αλλά ουδείς έχει μπει στον κόπο να απαντήσει αν ήταν αναγκαία η συμβολή του ΔΝΤ στο μηχανισμό στήριξης και αν η Ελλάδα έπρεπε πρώτα να συζητήσει με το ΔΝΤ και μετά με τους Ευρωπαίους εταίρους. Ακόμη και η δικαιοσύνη εξετάζει άλλη παράβαση του ετότε επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ Αντρεα Γεωργίου, αφού για την κατηγορία του μαγειρέματος των στοιχείων με βάση τις καταγγελίες της Ζωής Γεωργαντά, έχει απαλλαγεί με βούλευμα ...

 Στο βιβλίο του «Σύγκρουση» ο Γερμανός συγγραφέας Dirk Muller υποστηρίζει ότι η Ελλάδα ήταν ο Δούρειος ίππος των ΗΠΑ στην ευρωζώνη και πως το παιχνίδι ήταν στημένο για Ελλάδα και Κύπρο προκειμένου η υπερδύναμη με όπλα τους διεθνείς πιστοληπτικούς Οργανισμούς και τους Μηχανισμούς Αξιολόγησης να βάλουν χέρι στα ενεργειακά αποθέματα των δύο χωρών που επαρκούν για τα προσεχή τουλάχιστο 30 χρόνια ώστε η Ε.Ε. να είναι ενεργειακά αυτάρκης.

 Υπενθυμίζει μάλιστα ότι ο πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤο κ. Γεωργίου, που διορίστηκε από την κυβέρνηση Παπανδρέου ήταν στέλεχος του ΔΝΤ το προηγούμενο διάστημα και πως εις βάρος του υπάρχει δικαστική διερεύνηση για «μαγείρεμα» των στοιχείων του ελλείμματος με βάση τις γνωστές καταγγελίες της Ζωής Γεωργαντά (η γνωστή υπόθεση που μπήκε στο αρχείο, ενώ η Κομισιόν επιμένι ότι κακώς την αναψηλαφίζουμε).

 Και πριν βιαστεί κανείς να πει ότι αυτά είναι χιλιοειπωμένες θεωρίες συνωμοσίας, ο συγγραφέας και χρηματοοικονομικός αναλυτής, ο επονομαζόμενος και Mr DAX επισημαίνει πως όποιος σε μία σειρά επιχειρημάτων που του αντιπαρατίθενται απαντά περί θεωριών συνωμοσίας, η στάση αυτή υποκρύπτει αθλιότητα, κουκούλωμα και απουσία επιχειρημάτων. Καταλήγει δε τονίζοντας πως από τις πρώτες απαιτήσεις της τρόικας ήταν η ιδιωτικοποίηση της υπηρεσίας εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων και ορυκτού πλούτου, οι οποίες στελεχώνονταν με μερικές εκατοντάδες επιστήμονες και σήμερα βρίσκονται εκεί μερικές δεκάδες, όταν στη γειτονική Τουρκία η αντίστοιχη κρατική υπηρεσία αριθμεί περί τα 3500 άτομα.

 Ο λόγος είναι προφανής σύμφωνα με στέλεχος που επιθυμεί- για ευνόητους λόγους- να διατηρήσει την ανωνυμία του. Θέλουν να ξεπουλήσουμε όσο το δυνατόν πιο αθόρυβα τον ορυκτό πλούτο της χώρας και στο ελάχιστο δυνατό τίμημα… Είναι ανησυχητικό ότι τις επισημάνσεις αυτές τις κάνει ένας Γερμανός οικονομικός αναλυτής, ενώ στη χώρα τέτοιου είδους απόψεις θεωρούνται παρωχημένες και «θεωρίες συνωμοσίας». Η ουσία είναι πως από την έλευση του ΔΝΤ στη χώρα και μέχρι σήμερα δεν είχαμε ούτε σταθεροποίηση, ούτε ανάπτυξη παρά μόνο ύφεση και ανεργία, επί της ουσίας διάλυση της παραγωγικής βάσης της χώρας. Ακόμη και ο Ταγίπ Ερντογάν θριαμβολόγησε τον Απρίλιο τους 2013 όταν ξεχρέωσε την τελευταία δόση των δανείων που δόθηκαν από το 2001 μέσω του ΔΝΤ στην Τουρκία, λέγοντας ότι σε πολλές περιπτώσεις έκανε ζημιά στην Τουρκική οικονομία… Στις 3 Μαΐου του 2010 από το πανέμορφο και ακριτικό Καστελόριζο, ο τότε πρωθυπουργός της χώρας αιτήθηκε το μηχανισμό στήριξης από το ΔΝΤ, την ΕΚΤ και την Κομισιόν. Έκτοτε υπήρξαν δύο κουρέματα χρέους και πιθανό να υπάρξει και τρίτο χωρίς ακόμη να έχει καταστεί βιώσιμο το χρέος της χώρας. Αν είμαστε Κορεάτες θα είχαμε σημαδέψει αυτή την ημερομηνία ως ημέρα ντροπής για τη χώρα…Αν το άρθρο μας σας άρεσε, πατήστε

Δείτε ακόμα

Δημοφιλή Βίντεο

ΑΣ Αγορά
Γίνε μέλος στη σελίδα μας στο facebook Ακολούθησε μας στο Twitter
kayak

ΚΤΕΛ Μαγνησίας E-Ticket
Κατηγορίες και Θέματα

Ακολουθήστε μας
  ^