ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ Ψυχαγωγία
Mυστικά για τέλεια μελομακάρονα
Φτιάξε τέλεια μελομακάρονα με μικρά μυστικά.
21.12.2014 | 15:44
Tο mamapeinao.gr, επίσημος συνεργάτης του Ladylike, μοιράζεται τρία μυστικά για γευστικά μελομακάρονα.
Η πιο χαρακτηριστική χριστουγεννιάτικη ερώτηση είναι "μελομακάρονα ή κουραμπιέδες" και η σύγκριση ξεκινά. Βέβαια, σε αυτή την άτυπη μονομαχία κανένα από τα δυο γλυκά δεν βγαίνει νικητής, αφού το καθένα έχει τη δική του ανεπανάληπτη γεύση κι ιδιαίτερη νοστιμιά. Και πραγματικά ποιος μπορεί να αντισταθεί σε ένα τραγανό ή αφράτο μελομακάρονο, σωστά μελωμένο, πλούσιο σε καρύδια, που μοσχοβολά από το πάντρεμα της κανέλας με το πορτοκάλι και το γαρίφαλο;
Πρόκειται για ένα γλυκό με αρχαιοελληνική καταγωγή. Το πρώτο συνθετικό της λέξη δηλώνει τη μελένια σύστασή του, το δεύτερο υποδεικνύει την προέλευσή του και φανερώνει ότι προέρχεται από τη λέξη "μακαρωνία", ένα νεκρώσιμο δείπνο με βάση τα ζυμαρικά, που κι αυτή με τη σειρά της προήλθε από τη λέξη "μακαρία", ένα είδος πίτας που προσέφεραν μετά την κηδεία για να αναπαυθεί η ψυχή του νεκρού. Στο πέρασμα των χρόνων, το μελομακάρονο, χάρη στο μέλι που αποτελεί σύμβολο ευμάρειας, ευζωίας και γονιμότητας, συνδέθηκε με τη γιορτή των Χριστουγέννων. Τα μελομακάρονα ή φοινίκια, όπως τα έλεγαν στη Μικρά Ασία και Κωνσταντινούπολη όπου τα έφτιαχναν πιο τραγανά και γεμιστά με αρκετό καρύδι, έχουν κι αυτά τα μυστικά τους για να γίνουν όπως τα έφτιαχναν οι γιαγιάδες μας. Ακολουθήστε τις συνταγές μας για να φτιάξετε τα καλύτερα τραγανά μελομακάρονα ή μελωμένα με πλούσιο άρωμα κανέλας.
1.Υλικά
Τα καλά υλικά εξασφαλίζουν το όσο δυνατότερο εγγυημένο αποτέλεσμα. Το λάδι που θα χρησιμοποιήσετε πρέπει να είναι ελαφρύ και φυσικά ελαιόλαδο. Επίσης θυμηθείτε το αλεύρι να μην είναι βαρύ και να το κοσκινίσετε. Και φυσικά τα καρύδια πρέπει να είναι φρέσκα και το μέλι γεμάτο άρωμα.
2. Ζύμωμα και ψήσιμο
Δεν πρέπει να τα ζυμώσετε για πολύ ώρα, γιατί όσο πιο πολύ τα ζυμώσετε, τόσο πιο σφιχτά θα γίνουν. Το σωστό ζύμωμα γίνεται με το χέρι και μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά μεταξύ τους. Τα μελομακάρονα χρειάζονται λίγο ψήσιμο, περίπου 20 με 25 λεπτά, δηλαδή μέχρι να αποκτήσουν ένα ελαφρύ χρυσοκαφετί χρώμα.
3. Σιρόπιασμα
Ανάλογα πώς τα προτιμάτε, θα τα σιροπιάσετε. Αν σας αρέσουν αρκετά μελωμένα, τότε τα μελομακάρονα πρέπει να είναι ζεστά και το σιρόπι κρύο. Μην υπερβάλλετε στο πόση ώρα θα τα βουτήξετε μέσα στο σιρόπι, γιατί αν το παρακάνετε θα έχουν λασπώδη υφή με αντίκτυπο και στη γεύση τους. Αντιθέτως, αν τα προτιμάτε τραγανά, θα τα αφήσετε να κρυώσουν και θα τα μελώσετε με ζεστό σιρόπι.
Πηγή ladylike.gr
Η πιο χαρακτηριστική χριστουγεννιάτικη ερώτηση είναι "μελομακάρονα ή κουραμπιέδες" και η σύγκριση ξεκινά. Βέβαια, σε αυτή την άτυπη μονομαχία κανένα από τα δυο γλυκά δεν βγαίνει νικητής, αφού το καθένα έχει τη δική του ανεπανάληπτη γεύση κι ιδιαίτερη νοστιμιά. Και πραγματικά ποιος μπορεί να αντισταθεί σε ένα τραγανό ή αφράτο μελομακάρονο, σωστά μελωμένο, πλούσιο σε καρύδια, που μοσχοβολά από το πάντρεμα της κανέλας με το πορτοκάλι και το γαρίφαλο;
Πρόκειται για ένα γλυκό με αρχαιοελληνική καταγωγή. Το πρώτο συνθετικό της λέξη δηλώνει τη μελένια σύστασή του, το δεύτερο υποδεικνύει την προέλευσή του και φανερώνει ότι προέρχεται από τη λέξη "μακαρωνία", ένα νεκρώσιμο δείπνο με βάση τα ζυμαρικά, που κι αυτή με τη σειρά της προήλθε από τη λέξη "μακαρία", ένα είδος πίτας που προσέφεραν μετά την κηδεία για να αναπαυθεί η ψυχή του νεκρού. Στο πέρασμα των χρόνων, το μελομακάρονο, χάρη στο μέλι που αποτελεί σύμβολο ευμάρειας, ευζωίας και γονιμότητας, συνδέθηκε με τη γιορτή των Χριστουγέννων. Τα μελομακάρονα ή φοινίκια, όπως τα έλεγαν στη Μικρά Ασία και Κωνσταντινούπολη όπου τα έφτιαχναν πιο τραγανά και γεμιστά με αρκετό καρύδι, έχουν κι αυτά τα μυστικά τους για να γίνουν όπως τα έφτιαχναν οι γιαγιάδες μας. Ακολουθήστε τις συνταγές μας για να φτιάξετε τα καλύτερα τραγανά μελομακάρονα ή μελωμένα με πλούσιο άρωμα κανέλας.
1.Υλικά
Τα καλά υλικά εξασφαλίζουν το όσο δυνατότερο εγγυημένο αποτέλεσμα. Το λάδι που θα χρησιμοποιήσετε πρέπει να είναι ελαφρύ και φυσικά ελαιόλαδο. Επίσης θυμηθείτε το αλεύρι να μην είναι βαρύ και να το κοσκινίσετε. Και φυσικά τα καρύδια πρέπει να είναι φρέσκα και το μέλι γεμάτο άρωμα.
2. Ζύμωμα και ψήσιμο
Δεν πρέπει να τα ζυμώσετε για πολύ ώρα, γιατί όσο πιο πολύ τα ζυμώσετε, τόσο πιο σφιχτά θα γίνουν. Το σωστό ζύμωμα γίνεται με το χέρι και μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά μεταξύ τους. Τα μελομακάρονα χρειάζονται λίγο ψήσιμο, περίπου 20 με 25 λεπτά, δηλαδή μέχρι να αποκτήσουν ένα ελαφρύ χρυσοκαφετί χρώμα.
3. Σιρόπιασμα
Ανάλογα πώς τα προτιμάτε, θα τα σιροπιάσετε. Αν σας αρέσουν αρκετά μελωμένα, τότε τα μελομακάρονα πρέπει να είναι ζεστά και το σιρόπι κρύο. Μην υπερβάλλετε στο πόση ώρα θα τα βουτήξετε μέσα στο σιρόπι, γιατί αν το παρακάνετε θα έχουν λασπώδη υφή με αντίκτυπο και στη γεύση τους. Αντιθέτως, αν τα προτιμάτε τραγανά, θα τα αφήσετε να κρυώσουν και θα τα μελώσετε με ζεστό σιρόπι.
Πηγή ladylike.gr
- ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 20.04.2024 | 11:46
Λαρισαίοι που έφυγαν από τη ζωή - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 20.04.2024 | 11:44
Λειψυδρία – Αρδευτικό: Κίνδυνος για τις καλλιέργειες όλης της χώρας - ΛΑΡΙΣΑ | 20.04.2024 | 11:39
«Σύσκεψη για την αντιμετώπιση του προβλήματος των κουνουπιών στο Δήμο Κιλελέρ» - ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 20.04.2024 | 11:35
«Ανοιξιάτικο» χιόνι στα ορεινά της Καρδίτσας - ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΖΩΗ | 20.04.2024 | 11:03
Ξεχάστε τον μεγιστάνα που θέλει να μείνει για πάντα νέος -Ο νέος «βασιλιάς» της αντιγήρανσης είναι 61, μοιάζει 38 - ΔΙΕΘΝΗ | 20.04.2024 | 10:49
Ντουμπάι: Διασώζουν πολίτες και τουρίστες με καγιάκ - Δεν λειτούργησε το σύστημα αποχέτευσης - ΔΙΕΘΝΗ | 20.04.2024 | 10:45
Καταρρακτώδεις βροχές και πλημμύρες στον Περσικό Κόλπο-18 τουλάχιστον νεκροί (ΦΩΤΟ) - ΕΛΛΑΔΑ | 20.04.2024 | 10:38
Γρεβενά: Χιόνισε στην Βασιλίτσα – Ανοιχτοί οι δρόμοι
- ΒΟΛΟΣ | 19.04.2024 | 10:04
Θλίψη στον Βόλο: «Εσβησε» ο γκουρού του mountain bike σε ηλικία 44 ετών - ΒΟΛΟΣ | 19.04.2024 | 22:23
Ισχυρή βροχή και χαλαζόπτωση στο νότιο Πήλιο - Πώς θα κινηθεί η κακοκαιρία τις επόμενες ώρες - ΛΑΡΙΣΑ | 19.04.2024 | 09:28
Τέμπη: Εντοπίστηκαν υπολείμματα οστών στο οικόπεδο των ερευνών – Εξετάζεται αν ανήκουν σε ζώα ή σε άνθρωπο - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 19.04.2024 | 22:14
Η κακοκαιρία χτυπάει τη Θεσσαλία -Σε εφαρμογή το σχέδιο θωράκισης του Στρατηγού Λεοντάρη - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 19.04.2024 | 18:37
Θεσσαλία: Προετοιμάζονται για την κακοκαιρία οι κάτοικοι - Ανησυχία για την επιβαρυμένη περιοχή - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 19.04.2024 | 09:41
Κακοκαιρία: Συναγερμός, θα πέσει νερό που πέφτει σε 3 μήνες – «Προσοχή στη Θεσσαλία» - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 19.04.2024 | 18:21
Ολυμπιακή Φλόγα: Οι δρόμοι που θα κλείσουν προσωρινά σε Βόλο, Λάρισα, Τρίκαλα, Καλαμπάκα - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 20.04.2024 | 09:36
Καιρός: Πλημμύρες και διακοπές ρεύματος σε Καρδίτσα και Μαγνησία - Που χιόνισε