Θεσσαλία Τηλεόραση - Λάρισα, Βόλος, Καρδίτσα, Τρίκαλα

Ειδήσεις, νέα για Οικονομία

«Κούρεμα» προστίμων εφορίας για ανέλεγκτες υποθέσεις πριν από το 2013

με τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή

«Κούρεμα» προστίμων εφορίας για ανέλεγκτες υποθέσεις πριν από το 2013
17.12.2017 | 11:43

Τον εξορθολογισμό των προστίμων για τις παλαιές υποθέσεις προ του 2013, ακόμα και αυτές που εκκρεμούν στη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών και στα διοικητικά δικαστήρια, προβλέπει τροπολογία που κατατέθηκε χθες στη Βουλή. Το «κούρεμα» των προστίμων δεν αφορά ελέγχους που έχουν ήδη γίνει, αλλά αυτούς που θα γίνουν και αναφέρονται σε υποθέσεις πριν από το 2013.

Με την τροπολογία αυτή επί της ουσίας η κυβέρνηση ευθυγραμμίζεται με τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας αλλά και με τη νομολογία της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Με βάση τα νέα δεδομένα:

• Μέχρι και το 2013 αντί για πρόσθετους φόρους και πρόστιμα που φθάνουν (βάσει του νόμου 2523/97) στο 120% του κύριου φόρου, θα επιβάλλονται τα πρόστιμα του Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών που είναι χαμηλότερα, και συγκεκριμένα κυμαίνονται ανάλογα με το ύψος της παράβασης από 10% έως 50% του οφειλόμενου κύριου συν τους τόκους εκπρόθεσμης καταβολής, οι οποίοι ανέρχονται στο 8,76% και θα υπολογίζονται από 1-1-2014 και μέχρι να εκδοθεί η πράξη καταλογισμού. Τα νέα χαμηλότερα πρόστιμα θα εφαρμόζονται αφενός σε όλες τις ελεγχόμενες υποθέσεις, αλλά και σε αυτές που εκκρεμούν στη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών και στα διοικητικά δικαστήρια.

• Για εκπρόθεσμες δηλώσεις μέχρι και το 2013, αντί για πρόσθετους φόρους που φθάνουν στο 60% του κύριου φόρου θα υπολογίζεται μόνο τόκος εκπρόθεσμης καταβολής, ο οποίος ανέρχεται στο 8,76%.

• Στις περιπτώσεις που αποφασισθεί από τις Αρχές η διενέργεια ελέγχου, δεν θα απαγορεύεται η υποβολή δήλωσης αρχικής ή τροποποιητικής μέχρι την κοινοποίηση της εντολής ελέγχου στον ελεγχόμενο αντί της έκδοσης που ισχύει σήμερα. Η ρύθμιση αυτή θεωρείται σημαντική, καθώς σε πολλές περιπτώσεις εκδιδόταν εντολή ελέγχου, οι ελεγκτικές αρχές για διάφορους λόγους δεν ξεκινούσαν τον έλεγχο, με αποτέλεσμα να απαγορεύεται στις επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες (χωρίς να έχουν ενημερωθεί για τον επικείμενο έλεγχο) να υποβάλουν αρχικές ή τροποποιητικές δηλώσεις. Μάλιστα, υπάρχουν εντολές ελέγχου που έχουν εκδοθεί εδώ και τρία χρόνια και οι έλεγχοι δεν έχουν ξεκινήσει ακόμα.
Έντυπη ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΑν το άρθρο μας σας άρεσε, πατήστε

Άλλες ειδήσεις για Οικονομία

comments powered by Disqus
100 Χρόνια ZAGORIN
Γίνε μέλος στη σελίδα μας στο facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κρεοπωλείο Φάρμα Μπαϊράμογλου
Φαίδων Αρτοποιήματα
Πληροφορίες


Ακολουθήστε μας
  ^