Θεσσαλία Τηλεόραση - Λάρισα, Βόλος, Καρδίτσα, Τρίκαλα

Ειδήσεις, νέα για Πολιτισμός

Έκθεση ζωγραφικής του Νίκου Καλτσά ΟΔΟΣ ΤΡΙΚΟΛΟΡ - στάση ΛΑΡΙΣΑ 1987-2017

Δημοτική Πινακοθήκη

Έκθεση ζωγραφικής του Νίκου Καλτσά ΟΔΟΣ ΤΡΙΚΟΛΟΡ - στάση ΛΑΡΙΣΑ 1987-2017
04.12.2017 | 17:14
thesnea.gr

Εγκαινιάζεται η αναδρομική έκθεση ζωγραφικής του Νίκου Καλτσά ΟΔΟΣ ΤΡΙΚΟΛΟΡ - στάση ΛΑΡΙΣΑ 1987-2017 στη έκθεση ζωγραφικής του Νίκου Καλτσά ΟΔΟΣ ΤΡΙΚΟΛΟΡ - στάση ΛΑΡΙΣΑ 1987-2017 στη Δημοτική Πινακοθήκη το Σάββατο 16 Δεκεμβρίου στις 7.00 μ.μ.


Η έκθεση περιλαμβάνει μια σειρά από τα πιο αντιπροσωπευτικά ζωγραφικά έργα του Νίκου Καλτσά από το 1987 μέχρι το 2017, ένα μεγάλο μέρος του οποίου εκτίθεται για πρώτη φορά, έχοντας παραμείνει έως σήμερα άγνωστο, ακόμα και σε φίλους και συνεργάτες του δημιουργού. Τα έργα που ανασύρονται από την αρχειοθήκη του Νίκου Καλτσά (ακριλικά, σχέδια, μαρκαδόροι, ξυλομπογιές, μελάνη) ξαφνιάζουν με τη ζωντάνια του χρώματος, την ευαισθησία και τη φρεσκάδα της σκέψης που περιέχουν. Η ηθελημένη «παιδική περιέργεια», η απλότητα των σχεδίων, η ελευθερία στο σχεδιασμό, ο στοχασμός, η ποιοτική διάσταση, το πάθος για εξερεύνηση του βαθύτερου, η σύγκρουση με το ακραίο και ο συνεχής διάλογος είναι τα δομικά στοιχεία έκφρασης του Νίκου Καλτσά. Στις συνθέσεις του κυριαρχούν οι μορφές και οι φιγούρες, το παιχνίδι του χρώματος και του υλικού. Απεικονίζει εσωτερικές παρορμήσεις και ενδόμυχες σκέψεις δαμάζοντας τον μηδενικό κόσμο εξουσιάζοντας τον δίκαια με το υλικό και το θέμα του. Χρησιμοποιεί διαφορετικές τεχνικές και προσωπικό στυλ, τα έργα του αντιπροσωπεύουν φάσεις μιας οργανικής εξέλιξης, μιας πορείας από το Παρίσι ως τη Λάρισα, είναι αποτέλεσμα μιας πνευματικής πάλης.
Η ζωγραφική του μουσικά μοιάζει με σύνθεση, το μοτίβο της οποίας μπορεί πάντοτε να είναι σε ελεύθερο αυτοσχεδιασμό. Οι επιλογές του είναι τολμηρά ασύμμετρες αλλά τόσο άμεσες και ζωντανές. Στα μάτια του ένα ανεπιτήδευτο λεξιλόγιο με παραλλαγές, σημεία, στίγματα, ροές, σύμβολα, λάμψεις, αρμονίες, αντιστίξεις τόνων που πλησιάζουν προς τη μουσική σύνθεση.


Ο Νίκος Καλτσάς έχει βαθειά επίγνωση ότι ανήκει στο κοινωνικό σύνολο της πόλης, νοιώθει πολίτης της πόλης και των πόλεων που βημάτισε, αισθάνεται πολίτης του κόσμου, «συστήνει» και μας «συστήνεται» με φιγούρες, απλές, συμπαθείς, άγνωστες, τυχαίες.


Εγκαίνια έκθεσης: Σάββατο 16 Δεκεμβρίου στις 7.00 μ.μ.
Διάρκεια έκθεσης: 16 Δεκεμβρίου 2017 – 21 Ιανουαρίου 2017
Επιμέλεια έκθεσης: Βαλεντίνη Μαργαριτοπούλου
Συντονισμός έκθεσης: Αργύρης Γιουρούκης, Μαριάννα Καλτσά
Φωτογράφιση έργων: Παναγιώτης Δομούζης
Ώρες λειτουργίας: Τρίτη – Παρασκευή 10:00 – 14:00 & 18:00 – 21:00
Σάββατο – Κυριακή 10:00 – 14:00
Πληροφορίες: info@katsigrasmuseum.gr και 2410-672499Αν το άρθρο μας σας άρεσε, πατήστε

Άλλες ειδήσεις για Πολιτισμός

comments powered by Disqus
Horizon - Ενεργειακή Κατασκευαστική
Γίνε μέλος στη σελίδα μας στο facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
ΕυρωπρόοδοςΤζαβέλλας - Θέρμανση - Φυσικό Αέριο
Κρεοπωλείο Φάρμα Μπαϊράμογλου
Πληροφορίες


Ακολουθήστε μας
  ^