Θεσσαλία Τηλεόραση - Λάρισα, Βόλος, Καρδίτσα, Τρίκαλα

Σύγχρονη Ζωή

Ο Πασχαλιάτικος Χορός αναβίωσε στη Γελάνθη Καρδίτσας

30 ολόκληρα χρόνια μετά!

Ο Πασχαλιάτικος Χορός αναβίωσε στη Γελάνθη Καρδίτσας
15.04.2018 | 18:58
Νέος Αγων

30 περίπου χρόνια είχε να αναβιώσει στη Γελάνθη Καρδίτσας ο Πασχαλιάτικος Χορός, όμως ποτέ δεν είναι αργά για να αναβιώσουν τα έθιμα, αρκεί να υπάρχει μεράκι.

Το μεράκι λοιπόν αυτό έδωσε την ευκαιρία στους παλαιότερους να θυμηθούν και στους νεότερους να μάθουν για την ιστορία του χωριού τους. Έτσι, όπως και πριν 30 χρόνια πριν, ο ιερέας του χωριού (όπως έκανε πριν τρεις δεκαετίες ο παπα-Κώστας Οικονόμου) έσυρε πρώτος τον χορό, στην πλατεία της Γελάνθης, με τους κατοίκους και τους καταγόμενους να ακολουθούν και να τραγουδούν χωρίς τη συνοδεία μουσικής.

Ο Πασχαλιάτικος Χορός λάμβανε πάντα χώρα την Τρίτη μέρα του Πάσχα. Όπως αναφέρει και ο δάσκαλος Γεώργιος Μπαντής, μετά τον Εσπερινό σχημάτιζαν δυο κύκλους χορού, έναν εσωτερικά οι γυναίκες κατά σειρά ηλικίας, και έναν εξωτερικά οι άνδρες με τον ευσεβή παπα-Κώστα Οικονόμου να σέρνει πρώτος το χορό από την εκκλησία μέχρι την πλατεία του χωριού τραγουδώντας εναλλάξ πρώτα οι γυναίκες και μετά οι άνδρες, πασχαλιάτικα τραγούδια.

Συνολικά γυναίκες και άνδρες είπαν αρκετά τραγούδια, με την κάτοικο της Γελάνθης, Μαριάννα Τρίμμη να μας αναφέρει ότι το ξεκίνημα γίνεται με το «45 μάστοροι» για να συνεχίσουν με τραγούδια μάλλον στενάχωρα, που μιλούν για ασθένειες, θανάτους, φυλακή αλλά και για παλικάρια που μαζεύονται και για αγνάντεμα χωριών και της πόλης όλης, για το πως πάντρευαν τις κόρες. Τραγούδια οι ρίζες των οποίων εντοπίζονται αιώνες πίσω, και που διατηρήθηκαν με την προφορική παράδοση.

Όπως είπαν και οι συμμετέχοντες και συμμετέχουσες στον Πασχαλιάτικο Χορό της Γελάνθης: «Χριστός Ανέστη, χρόνια πολλά! Και του χρόνου»!ΟΑν το άρθρο μας σας άρεσε, πατήστε

Δείτε ακόμα

Δημοφιλή Βίντεο

Γίνε μέλος στη σελίδα μας στο facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
ΚΤΕΛ Μαγνησίας E-Ticket
Κρεοπωλείο Φάρμα Μπαϊράμογλου
Πληροφορίες


Ακολουθήστε μας
  ^