Θεσσαλία Τηλεόραση - Λάρισα, Βόλος, Καρδίτσα, Τρίκαλα

Λαρισαϊκά & Σχόλια

Μικρές Αγγελίες

Η οικοκτονία ενός σιτοβολώνα...

Του Γιάννη Κολλάτου

Η οικοκτονία ενός σιτοβολώνα...
13.07.2017 | 21:36

Oικοκτονία... Είναι ο όρος που χρησιμοποιούν πλέον οι επιστήμονες για να περιγράψουν την περιβαλλοντική κατάρρευση, την οικολογική αυτοκτονία μιας κοινωνίας.  Στις κοινωνικές και οικονομικές επιστήμες ονομάζεται εντροπία. Είναι η κατάσταση εκείνη (δάνειος όρος από τη θερμοδυναμική) κατά την οποία ένα σύστημα παύει να έχει επαφή με το περιβάλλον του, σταματά να έχει προσλαμβάνουσες και στο τέλος μαραζώνει και καταρρέει.. Αιτία η υπερεκμεταλλευση σε δυνδυασμό με την κλιματική αλλαγή. Οι μελέτες λένε ότι σε 30 χρόνια από τώρα η Ελλάδα θα έχει πρόβλημα υδάτινων πόρων και η Θεσσαλία οδεύει σε ερημοποίηση. Μην γελιέστε από τη φετινή πολυομβρία της άνοιξης και το χειμώνα με ακραίες παγωνιές. Ήρθε το θερμό καλοκα΄ρι να μας υπενθυμίσει ότι ο θεσσαλικός κάμπος μετρέπεται πάλι σε σιτοβολώνα  και έτσι το σύστημα αρχίζει πάλι να είναι αυτοτροφοδοτούμνεο......

 Τα ιστορικά παραδείγματα πάμπολλα: από τις πεδιάδες της Αυστραλίας και της Βόρειας Αφρικής όπου πρωτοεμφανίστηκε ο Ηommo Sapiens και οι οποίες με τις κλιματικές αλλαγές μετατράπηκαν σε ερήμους ως τη Νότια Γροιλανδία που έγινε ακατοίκητη στην εποχή των παγετώνων... Το τελευταίο παράδειγμα που όφειλε να παραδειγματίσει τους Θεσσαλούς μας έρχεται από το στέγνωμα, στην κυριολεξία, της Λίμνης Αράλης στο Ουζμπεκιστάν. Δεκάδες χιλιάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα υδάτινου στοιχείου «στραγγίστηκαν» για να ποτιστούν οι βαμβακοκαλλιέργειες της τότε Σοβιετικής Ενωσης, αφήνοντας πίσω έρημο και οικολογική καταστροφή... Καράβια μείναν στη στεριά, χιλιόμετρα μακριά από τις νέες όχθες της λίμνης που απέμεινε.

Αφορμή για τις επισημάνσεις αυτές μας δίνουν οι αλλαγές στο μικροκλίμα της θεσσαλικής πεδιάδας, όπου απουσιάζουν τα επιφανειακά ύδατα μετά την αποξήρανση της Κάρλας, το στράγγισμα της Λίμνης Πλαστήρα και του Πηνειού, που έγιναν βορρά στη βαμβακοκαλλιέργεια.

Για τη Θεσσαλία, της οποίας φέτος σπάρθηκαν  1,5 εκατ. στρέμματα με δημητριακά, οι ανοιξιάτικες βροχές δεν ήταν ευλογία. Το οικονομικό κόστος από τις δυντές μπόρες και το χαλ΄-αζι θα γίνει ορατό σε λίγους μήνες. Εκτός όμως από το οικονομικό κόστος στη γεωργία υπάρχει και το κοινωνικό. Δεκάδες χωριά στον Κάμπο ερημώνουν, καθώς δεν μπορούν οι κάτοικοί τους να εξασφαλίσουν πόσιμο νερό.

Η κατάσταση είναι κρίσιμη. Το φαινόμενο της λειψυδρίας στον θεσσαλικό κάμπο είναι αυτοτροφοδοτούμενο και οδηγεί σε έναν φαύλο κύκλο. Υδροχαρή φυτά και δενδρώδεις καλλιέργειες δεν υπάρχουν για να γίνεται διαπνοή. Τα δάση εκχερσώθηκαν για να γίνουν καλλιέργειες. Τα επιφανειακά ύδατα εξαιτίας της λειψυδρίας αλλά και της υπερεκμετάλλευσής τους για αρδεύσεις σπανίζουν.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, τα τελευταία χρόνια έχουν αυξηθεί στον θεσσαλικό κάμπο οι λεγόμενες τροπικές ημέρες. Τροπικές ημέρες είναι εκείνες στις οποίες παρατηρούνται μέγιστες θερμοκρασίες πάνω από 30 βαθμούς Κελσίου. Στη δεκαετία του 1970 αυτές δεν ξεπερνούσαν ετησίως τις 70-80. Μετά το 2000 οι τροπικές ημέρες ανέρχονται στις 110-120 ετησίως... Ιδιαίτερα μεγάλο πρόβλημα αντιμετωπίζει το τμήμα της Ανατολικής Θεσσαλίας, όπου οι ετήσιες βροχές την τελευταία δεκαετία εμφανίζονται μειωμένες κατά 50% από τον μέσο όρο των τελευταίων 45 ετών, ο οποίος επίσης είναι φτωχός (κάτω από τα 450 χιλιοστά έναντι των 900 στη Δυτική Θεσσαλία). Οι τοπικές κοινωνίες εναπόθεσαν τις ελπίδες για την επίλυση του προβλήματος της λειψυδρίας στον Αχελώο και τώρα πληρώνουν βαρύ το τίμημα με την υποβάθμιση και την ερημοποίηση της γης τους.Αν το άρθρο μας σας άρεσε, πατήστε

Δείτε ακόμα

Δημοφιλή Βίντεο

ΑΣ Αγορά
Γίνε μέλος στη σελίδα μας στο facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
ΘεσΓηΚΤΕΛ Μαγνησίας E-Ticket
Πληροφορίες


Ακολουθήστε μας
  ^